Kongres “Sport i pravo” 2012.

 

U dvorani V na trećem katu fakultetske zgrade na Trgu maršala 3 od 7. do 9. svibnja 2012. održao se kongres «Sport i pravo». Organizirala ga je studentska udruga «Alimenta», koja već drugu godinu za redom kongresom želi usmjeriti pažnju članova i drugih studenata na aktualne i zanimljive teme koje su inače slabo zastupljene u programima nastave na Fakultetu, a sve u svrhu upoznavanja što većeg broja studenata s tim temama. Tako je ove godine na red došao sport i njegov odnos s pravom.

Uzimajući u obzir kako na V. godini pravnog studija postoji izborni predmet Sportsko pravo, organizatori su pokušali sudionicima kongresa ponuditi predavanja iz materije koja se ne može čuti na predavanjima iz tog predmeta. Ostavljamo čitatelju da prosudi je li to uspjelo.

Tako je osamdesetak sudionika kroz tri dana moglo čuti ukupno sedam predavanja i na kraju sudjelovati u razgovoru o prijepornim pitanjima iz svakog od predavanja.

Budući da je prvi dan interes sudionika tradicionalno povećan, program ponedjeljka organizatori su učinili nešto intenzivnijim. Najprije je rano ujutro, profesor Petrović (inače, među ostalim, nositelj kolegija Sportsko pravo), održao korisno uvodno predavanje o sportskom pravu, na kojem su sudionici mogli steći osnovne spoznaje korisne za razumijevanje ostalih tema i čuti profesorova vrijedna mišljenja o tome što i kako pravno (ne)uređivati u hrvatskom sportu. Potom je gđa Sirovica, stručnjakinja za poreze, iznijela zanimljiv prikaz prijeporne tematike oporezivanja sportskih klubova i sportaša, gdje su sudionici, među mnogim zanimljivim podacima, mogli saznati da NK Dinamo ipak plaća porez, te saznati odgovor na pitanje zašto pojedine domaće(?) sportske veličine biraju prebivati primjerice u Monte Carlu, a ne u RH. U rano poslijepodne su doktor Manojlović i gđa Karlo (predstavnici Agencije za anti-doping) kroz duhovito i slikovito multimedijalno predavanje informirali sudionike o svim «čarima» dopinga i «blagotvornim» posljedicama istog na zdravlje i sportske (ne)uspjehe sportaša i sportskih ekipa. Osim toga, sudionike su darivali primjercima AD-magazina i tekstovima anti-doping kodeksa.

Sunčani utorak otvorili su gospoda Nemec (među ostalim, član Građanske inicijative «Zajedno za Dinamo») i Ivkošić (asistent na pravu u Splitu i stručnjak za sportsko pravo) predavanjem o pravnim osobama u hrvatskom sportu, pritom se dotičući svima zanimljivih i poznatih prijepora svakodnevnog (ne)zakonitog(!) (ne)funkcioniranja sportskih udruga i društava. U podne je asistentica Dragičević Prtenjača (uz vrijednu interakciju sa sudionicima) ukazala na kaznenopravne posljedice manipulacija u sportskim natjecanjima s osvrtom na nekoliko aktualnih primjera.

Zadnji dan kongresa otvorio je sudac u mirovini Momčinović duhovitim i iscrpnim predavanjem o arbitraži u sportu te iznošenjem brojnih primjera slučajeva iz prakse arbitraže u sportu. Kao svojevrsni uvod u razgovor o svim temama i prijepornim pitanjima, nastupio je sportski novinar Pacak. Iznio je svoje viđenje stanja u hrvatskom sportu te utjecaja medija na sport. Potrebno je istaknuti vrijedne, ispravne i primjerene, a inače rijetko viđene iskaze uvaženog gosta o potrebi vraćanja novinara unutar granica deontologije profesije novinar, a to sve nauštrb opće-raširene gramzivosti za profitom. Na kraju su sudionici, gorljivo braneći svoje stavove, razgovarali o otvorenim pitanjima.

Svaki gost-predavač bio je uredno najavljen i predstavljen od studenata-moderatora, a po završetku predavanja, svakom su predavaču uručene zahvalnica i prigodna zlatna medalja za sudjelovanje. Na kraju trodnevnog programa, studenti sudionici kongresa, dobili su pripadajuće diplome o sudjelovanju na kongresu. Sudionici kongresa dobili su fascikl i blok «Školske knjige» kako bi lakše pratili predavanja i ponešto zabilježili, a za vrijeme pauza između predavanja, mogli su se nahraniti svježim kiflicama iz pekare «Dinara», okrijepiti «Franck» toplim napitcima iz ruku dražesne hostese ili osvježiti «Podravkinom» vodom «Studena» .

U očekivanju sljedećeg kongresa, ovim se putem organizatori, još jednom, zahvaljuju svim studentima-sudionicima, svim predavačima, te sponzorima na doniranim dobrima.

Kongres “Sport i pravo” 2012.