Filmski tjedan održao  se od 24. do 28. travnja u dvorani kina “Forum” u studentskom domu “Stjepan Radić.

Ove godine projekt je podignut na novu razinu prvenstveno zahvaljujući suradnji sa Studentskim centrom – Kulturom promjene SC koji je omogućio da se Filmski tjedan prvi put održi  u filmskoj dvorani. Također, vrijednost projekta prepoznali su udruga Restart i Discovery Film&video distribucija koji su nas i ove godine podržali te nam besplatno ustupili prava na prikazivanje filmova. Novitet u medijskoj kampanji je suradnja sa medijskim pokroviteljima web portalom esava.infoTelevizijom StudentRadiom Student iACT Printlab Studiom koji nam je omogućio besplatnu izradu promotivnih plakata. Kratki prilog  o Filmskom tjednu prikazan je na stranicama Televizije Student u sklopu emeisije “Akademska četvrt”. Također, članice organizacijskog tima su  gostovale  u emisiji “Foršpan” Radio Studenta.

Filmski tjedan započeli smo s filmom “Food Inc.” koji je odgovorio na pitanja od kud dolazi hrana koju jedemo i kako utječe na ljudsko zdravlje. Film je prikazao kako kako moćne korporacije kontroliraju američku prehrambenu industriju te kako se, sa ciljem da se zaradi što veći profit, smanjuje kvaliteta hrane i zanemaruju i ugrožavaju  zdravlje i  sigurnost životinja, radnika u prehrambenoj industriji te  na kraju  i samih konzumenata.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=5eKYyD14d_0

Drugi dan filmskog tjedna posjetitelji su imali priliku pogledati svjetski nagrađivan i za Oscara nominiran “War Dance”, emotivnu sagu o djeci iz ratom razorene Ugande koje utjehu pronalaze u plesu.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=2saj4gJ4Lvw

Treći dan je prikazan “Whores’ Glory” –  impresivni uradak renomiranog dokumentarista Michaela Glawoggera koji je bez osuđivanja i lažne patetike  prikazao najstariji zanat na svijetu u tri države, tri regije i na tri jezika.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=6dR2pS4-Ly0

Posljednji prikazani film bila je kritika neoliberalnog kapitalizma – “Let’s make money” – koji je otkrio  kako nekolicina financijskih magnata,  izbjegavanjem poreza, eksploatacijom nerazvijenih zemalja, brzim protokom novca i privatizacijom javnih dobara u korist investitora eksploatira ostatak društva.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=SDjjw0Jbacc

Filmski tjedan