Studentska udruga Alimenta je u razdoblju od 2. do 4. svibnja ove godine organizirala 8. po redu Konferenciju na temu “Pravo i mediji”. Konferencija je bila namijenjena kolegicama i kolegama s Pravnog fakulteta te studentima Fakulteta političkih znanosti.


 

Glavni cilj konferencije je bio upoznati studente sa samim pojmom medija i prava kroz praksu, prava na informiranje i izražavanje mišljenja te ih detaljnije uputiti u funkcioniranje najmasovnije i najznačajnije platforme za izražavanje slobode govora. Također je bilo ključno istaknuti i činjenicu da ni u demokratskim zemljama sloboda izražavanja u medijima nije automatski osigurana novinarima i urednicima.

Dotaknuli smo se i pitanja vezanih uz slobodu govora te govor mržnje. Raspravljalo se o tome postoji li pravi način odnošenja prema slobodi govora, a sve je bilo potkrijepljeno primjenom međunarodnih zakona o ljudskim pravima u nacionalnom sustavu.

Jedan od primarnih ciljeva bio je ukazati studentima na mogućnosti zaposlenja u istoimenim djelatnostima te istaknuti ulogu pravnika u navedenim sustavima.

Konferencija je otvorena svečanim pozdravnim govorom dekana Pravnog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. sc. Igora Glihe te pozdravnim govorom organizatora.

 

Prvo predavanje održao je dr. sc. Mato Arlović, sudac Ustavnog suda Republike Hrvatske te bivši potpredsjednik Hrvatskog Sabora. Tema predavanja bila je “Normativna ograničenja prava na slobodu mišljenja i izražavanja u ustavnosudskoj praksi”.

 

Iduće predavanje održao je mag. soc. Bruno Šimleša na temu “Mediji kao javni čuvari demokracije”, a prvi dan konferencije zaključila je odvjetnica dr. sc. Sandra Marković uz analizu Članka 10. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda u odnosu na izvještavanje o sadržajima od ozbiljnog javnog interesa o osobama u politici.

Drugi dan konferencije otvoren je predavanjem diplomiranog pravnika, novinara i kolumnista Tihomira Dujmovića.
Predavanje je nosilo temu “Hrvatske novinarske tragedije od 1945.-1995.”, što je ujedno i naslov jedne od osam knjiga u autorstvu gospodina Dujmovića.
Drugo predavanje održao je Kristijan Sedak, magistar komunikologije te doktorand Poslijediplomskog doktorskog studija informacijskih i komunikacijskih znanosti pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu.
Nakon gospodina Sedaka uslijedilo je predavanje Adeline Marini, novinarke usredotočene na vanjsku politiku i Europsku uniju. Tema predavanja bila je “Prisutnost europskog zakonodavstva u nacionalnim medijima”.
Drugi dan konferencije zaključen je predavanjem prof.dr.sc. Gordane Vilović uz temu “Govor mržnje i etika odgovornosti u novinarstvu”.

Posljednji dan konferencije “Pravo i mediji” otvorio je stand-up komičar Vlatko Štampar, a samo izlaganje je za cilj imalo predstaviti stand up kao najviši oblik javne slobode govora.
Zaključno predavanje konferencije održala je diplomirana novinarka Iris Hazler uz raspravu o granici između profesionalnog kodeksa i javnog interesa.

Konferencija je zaključena podjelom potvrda o sudjelovanju te zahvalom organizatora.

Ovogodišnja konferencija u organizaciji studentske udruge Alimenta je u trajanju od 2. do 4. svibnja ugostila 9 predavača iz područja prava i medija.
Hvala svim studentima i gostima koji su prisutstvovali konferenciji, iskreno se nadamo da ste prikupili nova znanja te iskustvo koje će Vam koristiti u bliskoj budućnosti.

Članovi Studentske udruge Alimenta

Konferencija “Pravo i mediji” 2. – 4. svibnja 2018.