Studentska udruga Alimenta je u razdoblju od 2. do 4. svibnja ove godine organizirala 8. po redu Konferenciju na temu “Pravo i mediji”. Konferencija se održala na Pravnom fakultetu u Zagrebu te je zbog konkretne tematike bila primarno namijenjena kolegicama i kolegama s Pravnog fakulteta te studentima Fakulteta političkih znanosti.


Glavni cilj konferencije bio je upoznati studente sa samim pojmom medija i prava kroz praksu, prava na informiranje i izražavanje mišljenja te ih detaljnije uputiti u funkcioniranje najmasovnije i najznačajnije platforme za izražavanje slobode govora. Također je bilo ključno istaknuti i činjenicu da ni u demokratskim zemljama sloboda izražavanja u medijima nije automatski osigurana novinarima i urednicima.

Tijekom konferencije dotaknuli smo se i pitanja vezanih uz slobodu govora te govor mržnje. Tražio se pravi način odnošenja prema slobodi govora, a argumenti su bili potkrijepljeni primjenom međunarodnih zakona o ljudskim pravima u nacionalnom sustavu.

Jedan od primarnih ciljeva tijekom sva tri dana bio je ukazati studentima na mogućnosti zaposlenja u tematski usko povezanim djelatnostima te istaknuti ulogu pravnika u navedenim sustavima.

Konferencija je otvorena svečanim pozdravnim govorom dekana Pravnog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. sc. Igora Glihe te pozdravnim govorom organizatora.

Prvo predavanje konferencije “Pravo i mediji” održao je dr. sc. Mato Arlović, sudac Ustavnog suda Republike Hrvatske te bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora. Gospodin Arlović je sudjelovao kao zastupnik u Hrvatskom saboru, ali i kao autor odnosno koautor u donošenju hrvatskog Ustava i svih njegovih izmjena i dopuna kao i svih Ustavnih zakona te zakona koji uređuju prava nacionalnih manjina i etničkih skupina i način njihova ostvarivanja u Republici Hrvatskoj. Dr. sc. Mato Arlović je kroz svoje predavanje obradio normativna ograničenja prava na slobodu mišljenja i izražavanja u ustavnosudskoj praksi.

Drugo po redu predavanje održao je Bruno Šimleša, mag. soc. na temu “Mediji kao javni čuvari demokracije”. Gospodin Šimleša je dvije godine vodio emisiju “Svaki dan, dobar dan” na Hrvatskoj televiziji i redovito surađuje s brojnim medijima u Hrvatskoj i regiji. 

Prvi dan konferencije zaključila je odvjetnica dr. sc. Sandra Marković uz analizu Članka 10. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda u odnosu na izvještavanje o sadržajima od ozbiljnog javnog interesa o osobama u politici. Sandra Marković je autorica više znanstvenih i stručnih radova, samostalnih i u koautorstvu te predavačica na domicilnim i međunarodnim savjetovanjima.

Drugi dan konferencije otvoren je predavanjem diplomiranog pravnika, novinara i kolumnista Tihomira Dujmovića.
Predavanje je nosilo temu “Hrvatske novinarske tragedije od 1945.-1995.”, što je ujedno i naslov jedne od osam knjiga u autorstvu našeg predavača. Širok spektar djelovanja gospodina Dujmovića jasno se očituje u činjenici da je tijekom dvanaest godina u isto vrijeme vodio tv emisiju, radio postaju te pisao kolumne.

Sljedeće predavanje održao je Kristijan Sedak, magistar komunikologije te doktorand Poslijediplomskog doktorskog studija informacijskih i komunikacijskih znanosti pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Gospodin Kristijan Sedak objavio je više znanstvenih radova iz područja komunikologije. Stručnjak je za neverbalnu komunikaciju i političke kampanje. Jedan je od pokretača i predavača na Govorničkoj akademiji Demosten.

Nastavno na gospodina Sedaka uslijedilo je predavanje Adeline Marini, novinarke usredotočene na vanjsku politiku i Europsku uniju. Adelina Marini je svoju dvanaest godina dugu karijeru započela u Bugarskom nacionalnom radiju, na početku kao međunarodna urednica u trajanju od 8 godina, a nakon toga kao reporterka zadužena za vanjsku politiku i europska pitanja. Tema predavanja bila je “Prisutnost europskog zakonodavstva u nacionalnim medijima”.

Drugi dan konferencije zaključen je predavanjem prof.dr.sc. Gordane Vilović uz temu “Govor mržnje i etika odgovornosti u novinarstvu”.

Posljednji dan konferencije “Pravo i mediji” otvorio je stand-up komičar Vlatko Štampar, a samo izlaganje je za cilj imalo kroz opuštenu, ali i dalje poučnu atmosferu predstaviti stand up kao najviši oblik javne slobode govora.

Zaključno predavanje konferencije održala je diplomirana novinarka Iris Hazler uz raspravu o granici između profesionalnog kodeksa i javnog interesa.

Ovogodišnja konferencija obilježena je odličnim odazivom te angažmanom studenata Pravnog fakulteta i Fakulteta političkih znanosti.

Trodnevni događaj zaključen je podjelom potvrda o sudjelovanju te zahvalom organizatora.

Konferencija “Pravo i mediji” u organizaciji studentske udruge Alimenta je u trajanju od 2. do 4. svibnja ugostila 9 predavača te renomiranih stručnjaka iz područja prava i medija. Predavanja su bila poučna, interaktivna te popraćena brojnim pitanjima, idejama i raspravama.

Ovim putem želimo zahvaliti svim predavačima, studentima i gostima koji su prisutstvovali konferenciji. Iskreno se nadamo da ste prikupili nova znanja i iskustva koja će Vam koristiti u budućnosti.

Članovi Studentske udruge Alimenta

Konferencija “Pravo i mediji” 2. – 4. svibnja 2018.